Bakhuisje @ Stadsbakkerij Broodt Bakhuisje was een leuk initiatief om de rustige woensdagmiddag te vullen. Gelukkig / helaas hebben we het nu zo druk dat we geen tijd meer hebben voor het Bakhuisje. Hier onder kan je nog wel lezen wat het was....

Vroeger….was niet alles beter, maar sommige dingen hadden wel wat.
Zoals het bakhuisje. Ieder dorp had zijn eigen bakhuisje. Vaak niet meer dan een houtgestookte steenoven met een dakje er boven. Die oven werd een paar keer per week door iemand opgestookt en dan kon iedereen uit de buurt daar met zijn eigen deegstuk naar toe komen om het te bakken. Een bakhuisje had dezelfde sociale functie als een waterput. Mensen ontmoetten er elkaar en er kon gesocilaized worden.

In de bakkerij vertellen klanten mij vaak dat ze zelf brood bakken. Thuis is dat een hele opgave (weet ik uit ervaring) Daarom lijkt het mij leuk om één keer in de maand de bakkerij open te stellen voor thuisbakkers.
Je maakt thuis je eigen (biologische) deeg. Je maakt het op en neemt het mee naar de bakkerij. Dan bakken we het in onze oven. Een bakhuisje dus.
 
Ondertussen kunnen we tips uitwisselen over alles dat met bakken te maken heeft.
De eerste try-out is op woensdag 28 januari. Je bent welkom met je klaar-om-te-bakken deeg vanaf 14:30. (voorzichtig vervoeren). De oven is dan al warm dus kunnen de degen er allemaal tegelijk in. Bedenk vast hoe je na het bakken jouw brood herkent…
Als de broden gebakken zijn kunnen we met zijn allen de resultaten beoordelen en eventueel kijken of er dingen te bedenken zijn die het resultaat verbeteren. Of leuke experimenten bedenken voor het volgende bakhuisje.
 
Ik ben erg benieuwd naar de reacties en hoeveel bakkers zich aanmelden…
  DvK     19-01-2015 17:02     Reacties ( 10 )
Reacties (10)
 jan minkels -  19-03-2020

In het Bakhuis op Haanwijk (Sint-Michielsgestel) werd regelmatig brood gebakken door een beroepsbakker in een met takkenbossen gestookte oven. Dit is al weer een tijdje geleden en dit willen ze weer nieuw leven in blazen samen met een aantal mensen. Twee oproep; 1. Wie heeft dit vaker gedaan en wil een aantal keren ondersteunen. 2. Wie willen dit regelmatig gaan doen. Ik kan je verzekeren is een hele leuke hobby en ontzettend lekker brood. zouden jullie iets voor ons kunnen beteken. bijv. ons leren hoe we de oven moeten stoken. mail met j.minkels@ziggo.nl

 Nettie -  07-01-2019

Oh das echt leuk!! Doen jullie dit nog steeds? Dus 28 jan 2019???

 barry -  05-10-2018

Huh!

 Barry -  05-10-2018

Top dit!

 Menno -  27-06-2015

Je zou ook het bakhuisje aan de Oirschotsedijk (t.h.v. de Mispelhoef) weer nieuw leven in kunnen blazen... (gaat wel heel ver hoor, maar zou leuk zijn)

 Floris -  01-06-2015

Wow wat en te gek initatief. Ik droom al jaren om mijn brood eens in een echte oven te bakken. Je blijft toch altijd twijfelen of het een beter resultaat oplevert. Gaan jullie binnenkort weer eens openhuisje houden? Want bij de eerst volgende ben ik er sowieso bij. duimen...

 Marjo -  24-04-2015

Zaten jullie ook maar in Groningen........dan kwam ik er onmiddelijk aan! Is dit eigenlijk niet een heel goed idee?

 De man die bakt. -  27-01-2015

Leuk en origineel. Woon iets te ver af... (Hellevoetsluis). Maar als ik in de buurt ben. Kom ik zeker een keer langs!!!

 De Schiedamse Molens -  26-01-2015

Wij vinden het een erg leuk initiatief. Helaas zijn er nog maar weinig echte bakkers die het vak beheersen (de meeste zijn afbakkers). Gelukkig dat er steeds meer thuisbakkers zijn die het ambacht waarderen en levend willen houden. Veel succes woensdag!

 Corine -  20-01-2015

De opgave van het thuis brood bakken zit niet in het afbakken, maar in alles wat daar vr komt. Als het brood de oven in gaat is het werk reeds gedaan. Dus ... leuk initiatief voor tips en gezelligheid!